Logo Meulendijks  Logo VvPN
Aanschaf en advies

logo5


Indien u onbekend bent met piano’s en u overweegt aanschaf, dan is het raadzaam technisch deskundig advies in te winnen. Uw docent is ongetwijfeld een goede bron van informatie betreffende de speelkwaliteit van een instrument. Uw onderhoudsman is dat voor de beoordeling van de technische kwaliteit van de piano. Dat zijn in de praktijk twee wezenlijk verschillende zaken met soms tegenstrijdige adviezen. Van uw onderhoudsman mag u ook de beste marktkennis verwachten. U kunt uw eigen kennis vergroten met het door de vakorganisaties gezamenlijk uitgegeven Tipboek Piano (belangrijk is het lijstje met merknamen, hoofdstuk 14): http://www.tipbook.com/nl en http://www.muziekindex.nl/piano-kopen.html. Dit is John's lijstje.

Er zijn geen pianozaken met alle merken per prijsklasse naast elkaar. Voor een brede oriëntatie zult u bij meerdere bedrijven moeten rondkijken. Vraag niet naar de voor- en nadelen van niet aanwezige piano’s, maar laat u uitsluitend informeren over de eigen gevoerde merken. Ook kunt u informeren naar de werkplaats, naar de stemservice, betalingscondities en bekijken hoe een koopcontract eruit ziet.

Prijsinformatie van algemeen bekende merken is controleerbaar. Prijsinformatie van onbekende merken niet. De pianohandel kent ook stunt-aanbiedingen. Zelden echter zijn het echte “koopjes”. Zelfs de traditionele vakhandel wordt hierdoor gedwongen af en toe een “spetterende” reclame te voeren. U kunt het beste open kaart spelen: u wilt bij de kwaliteitszaak de beste piano voor een faire prijs en bij een stuntaanbieding geen slechte piano voor een lage prijs.

Huren om later te kopen kan verstandig zijn als u twijfelt of de hobby blijvend is. Bedenk wel dat die twijfel vaak niet over is als u aan het eind van de huurperiode staat. Wat zijn dan de verlengings-mogelijkheden en omruilcondities?

Een goedkope eerste aanschaf kan net zo aantrekkelijk zijn. In ons stembestand zitten ook altijd wel klanten die hun piano te koop hebben. Wat zijn de inruilmogelijkheden bij een bedrijf van zo’n eerste aanschaf?

Wij willen u graag in de technische advisering behulpzaam zijn. Als u ons als stemmer wenst te behouden bij de aanschaf van een nieuwe piano, is het raadzaam dit bij de aanschaf reeds aan te kaarten of ons met de betreffende zaak contact op te laten nemen. Volgens een convenant van VvPN en NPMB zou dit geen enkel probleem mogen opleveren voor aangesloten leden: niet ten aanzien van garantiebepalingen van een leverancier en niet ten aanzien van onze serviceverlening.

Of een elektronische piano een alternatief is voor een akoestische, is een non-vraag. Piano spelen is in de aard een akoestische instrumentbeleving. Die beleving kunt u nooit leren ervaren door op een elektronische piano te leren spelen. Allerhande pragmatische overwegingen kunnen u uiteraard anders doen besluiten.

logo5


<- Menu                   Vakmanschap                   Volgende ->